Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu sa 10,50 na 10,75 posto. Stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiće od uspešnosti obuzdavanja inflatornih očekivanja, uticaja eksternih faktora i efekata fiskalne konsolidacije.Međugodišnja inflacija se u avgustu kretala iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i iznosila je 7,9 posto.
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu sa 10,50 na 10,75 posto.
Stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiće od uspešnosti obuzdavanja inflatornih očekivanja, uticaja eksternih faktora i efekata fiskalne konsolidacije, istakao je Izvršni odbor NBS.
Međugodišnja inflacija se u avgustu kretala iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i iznosila je 7,9 posto. Po oceni Izvršnog odbora, ključni faktori rasta inflacije su visoki troškovni pritisci u proizvodnji hrane kao posledica loše poljoprivredne godine, očekivan rast regulisanih cena i jednokratni efekti povećanja PDV-a i akciza.
Imajući u vidu da je rast cena hrane i regulisanih cena viši od očekivanog, kao i da su inflaciona očekivanja povećana, Izvršni odbor je odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća kako bi sprečio da se efekti rasta tih cena preliju na ostale cene.
Kako se navodi u saopštenju, Izvršni odbor ocenjuje da je uticaj pomenutih faktora na inflaciju jednokratan i privremen, kao i da će u narednom periodu niska agregatna tražnja delovati izrazito dezinflatorno. Pozitivni efekti se očekuju i od fiskalne stabilizacije na strani rashoda, što će uticati na smanjenje inflatornih pritisaka i pritisaka na devizni kurs. Prema projekciji Narodne banke Srbije, inflacija će svoj maksimum dostići u prvoj polovini 2013. godine, a nakon toga će uslediti njen povratak u ciljani raspon od 4 ± 1,5 posto.
Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 8. novembar 2012. godine.