Referentna kamatna stopa povećana na 10,75 posto

Bez autora
Oct 09 2012

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu sa 10,50 na 10,75 posto. Stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiće od uspešnosti obuzdavanja inflatornih očekivanja, uticaja eksternih faktora i efekata fiskalne konsolidacije.Međugodišnja inflacija se u avgustu kretala iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i iznosila je 7,9 posto.

Referentna kamatna stopa povećana na 10,75 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu sa 10,50 na 10,75 posto.

Stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiće od uspešnosti obuzdavanja inflatornih očekivanja, uticaja eksternih faktora i efekata fiskalne konsolidacije, istakao je Izvršni odbor NBS.

Međugodišnja inflacija se u avgustu kretala iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i iznosila je 7,9 posto. Po oceni Izvršnog odbora, ključni faktori rasta inflacije su visoki troškovni pritisci u proizvodnji hrane kao posledica loše poljoprivredne godine, očekivan rast regulisanih cena i jednokratni efekti povećanja PDV-a i akciza.

Imajući u vidu da je rast cena hrane i regulisanih cena viši od očekivanog, kao i da su inflaciona očekivanja povećana, Izvršni odbor je odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća kako bi sprečio da se efekti rasta tih cena preliju na ostale cene.

Kako se navodi u saopštenju, Izvršni odbor ocenjuje da je uticaj pomenutih faktora na inflaciju jednokratan i privremen, kao i da će u narednom periodu niska agregatna tražnja delovati izrazito dezinflatorno. Pozitivni efekti se očekuju i od fiskalne stabilizacije na strani rashoda, što će uticati na smanjenje inflatornih pritisaka i pritisaka na devizni kurs. Prema projekciji Narodne banke Srbije,  inflacija će svoj maksimum dostići u prvoj polovini 2013. godine, a nakon toga će uslediti njen povratak u ciljani raspon od 4 ± 1,5 posto.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 8. novembar 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik